Fül orr gégészet Budapesten
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Gerincferdülés (scoliosis) – diagnózis és kezelés

A gerincferdülés (scoliosis) egy olyan állapot, amely során a gerincoszlop oldalirányban eltér a normális helyzetéből, és S- vagy C-alakú görbületet képez. A scoliosis mind gyermekeket, mind felnőtteket érinthet, és a görbület mértéke az enyhétől a súlyosig változhat. A diagnózis és a kezelés nagyban függ a görbület típusától és mértékétől, valamint a beteg életkorától.

A gerincferdülés diagnózisa

A scoliosis diagnosztizálásához általában fizikális vizsgálatot és képalkotó eljárásokat alkalmaznak. A leggyakrabban használt diagnosztikai eszközök a következők:

  1. Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a beteg testtartását, különösen a vállak, a csípők és a bordakosár szimmetriáját. A diagnosztikai folyamat fontos része az előrehajlásos teszt, amelynél a páciens előrehajol, hogy az orvos észlelhesse a görbület mértékét és formáját.
  2. Röntgenvizsgálat: A gerinc görbületének pontos mérésére szolgál. A Cobb-szög nevű mérési módszert alkalmazzák, amely megmutatja a gerincferdülés mértékét. A Cobb-szög alapján határozzák meg a kezelési tervet.
  3. MRI vagy CT-vizsgálat: Súlyosabb esetekben további képalkotó eljárásokra, például MRI vagy CT-vizsgálatra lehet szükség a gerinc körüli szövetek és struktúrák részletesebb vizsgálatához.

Kezelési lehetőségek

A gerincferdülés kezelése attól függ, hogy milyen mértékű a görbület, és mennyire befolyásolja a páciens életminőségét. Az enyhébb eseteknél elegendő lehet a rendszeres orvosi ellenőrzés, míg súlyosabb esetekben komolyabb beavatkozásra is szükség lehet.

  1. Megfigyelés: Ha a görbület mértéke kicsi (általában 20 fok alatt van), az orvos rendszeres megfigyelést javasol, ami 4-6 havonta történő röntgenfelvétellel jár. Ez lehetővé teszi a progresszió nyomon követését, és ha a görbület nem nő, nincs szükség további beavatkozásra.
  2. Korrektív fűző: Közepes mértékű görbületek (20-40 fok) esetén a fűző használata javasolt. A fűző segít megállítani a gerincferdülés súlyosbodását, különösen akkor, ha a páciens még növekedésben van. Fontos azonban, hogy a fűző nem képes visszafordítani a meglévő görbületet, de hatékony eszköz lehet a progresszió megelőzésében.
  3. Műtéti beavatkozás: Ha a görbület mértéke eléri vagy meghaladja a 40-50 fokot, illetve súlyos fájdalommal és légzési nehézségekkel jár, a műtét válhat szükségessé. A leggyakrabban alkalmazott eljárás a gerincfúzió, amely során csavarok és rudak segítségével rögzítik és egyenesítik ki a gerincet. A cél a gerinc további görbületének megelőzése és a funkció javítása.
  4. Fizioterápia: A fizioterápia fontos része lehet a kezelésnek, különösen fűző viselése vagy műtét után. A gyógytorna segít megerősíteni a hátizmokat, javítja a testtartást, és csökkenti a fájdalmat.

A gerincferdülés okai

A gerincferdülés okai sokféle lehetnek. Az idiopátiás scoliosis, amely a leggyakoribb forma, ismeretlen eredetű, de genetikai hajlam is szerepet játszhat kialakulásában. Egyéb típusok a következők:

  • Kongenitális scoliosis: Ez a típus születési rendellenességek miatt alakul ki, amelyek befolyásolják a gerinc normális fejlődését.
  • Neuromuszkuláris scoliosis: Olyan állapotokkal hozható összefüggésbe, mint a cerebrális parézis vagy az izomdisztrófia, amelyek az izmokat és az idegeket érintik.
  • Degeneratív scoliosis: Felnőttkorban alakul ki, leginkább a gerinc degeneratív változásai, például porckorongproblémák vagy ízületi kopások következtében.

Tünetek

A scoliosis tünetei nagyban függnek a görbület mértékétől és az érintett gerincszakasztól. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • Aszimmetrikus testtartás, például eltérő magasságú vállak vagy csípők.
  • Hátfájás, különösen hosszabb ideig tartó állás vagy ülés után.
  • Légzési nehézségek súlyosabb esetekben.

Záró gondolatok

A gerincferdülés kezelése személyre szabott megközelítést igényel. A korai felismerés és a megfelelő kezelés jelentősen javíthatja a beteg életminőségét. Ha bármilyen gyanús tünetet észlelsz, mindenképp fordulj orvoshoz.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

OrthoInfo. Diseases & Conditions Idiopathic Scoliosis in Children and Adolescents. Idiopathic Scoliosis in Children and Adolescents - OrthoInfo - AAOS Last Reviewed April 2021

NHS. Scoliosis. Page last reviewed: 12 April 2023 Scoliosis - NHS (www.nhs.uk)

Scoliosis. April 30, 2024 Scoliosis - AANS

National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. Scoliosis in Children and Teens Scoliosis Symptoms, Test & Treatment | NIAMS (nih.gov)

Sebaaly A, Daher M, Salameh B, Ghoul A, George S, Roukoz S. Congenital scoliosis: a narrative review and proposal of a treatment algorithm. EFORT Open Rev. 2022 May 5;7(5):318-327. doi: 10.1530/EOR-21-0121. PMID: 35510738; PMCID: PMC9142820.

Aebi M. The adult scoliosis. Eur Spine J. 2005 Dec;14(10):925-48. doi: 10.1007/s00586-005-1053-9. Epub 2005 Nov 18. PMID: 16328223.