Fül orr gégészet Budapesten
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Alvászavarok következményei, kezelése

Az alvás létfontosságú szerepet játszik a testünk és az elménk regenerálódásában, továbbá a mindennapi működésünkben is kulcsfontosságú szerepet tölt be. Az alvászavarok nem csak az alvás minőségét és mennyiségét befolyásolják, de a hosszantartó alváshiány komoly következményekkel járhat az egyén életében.

Követkemények

Szív- és érrendszeri betegségek: Az alvászavarok növelhetik a szívbetegség, a magas vérnyomás, a szívroham és a stroke kockázatát.

Elhízás: A nem megfelelő alvás befolyásolja a ghrelin és a leptin hormonok szintjét, amelyek az éhség és telítettség érzetét szabályozzák. Ez hozzájárulhat a túlevéshez és az elhízáshoz.

Cukorbetegség: A krónikus alváshiány növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mivel befolyásolhatja a glükóz anyagcserét.

Immunrendszer gyengülése: A nem megfelelő alvás gyengítheti az immunrendszert, így az egyén hajlamosabbá válhat a fertőzésekre.

Mentális egészségi problémák:

Depresszió és szorongás: Az alvászavarok és a depresszió között gyakran van összefüggés. Az alvászavarokban szenvedő emberek hajlamosabbak a depresszióra és a szorongásra.

Hangulatzavarok: Az alváshiány ingerlékennyé, szomorúvá vagy frusztrálttá teheti az embert.

Kognitív problémák: Az alvászavarok befolyásolják a kognitív funkciókat, például a koncentrációt, a döntéshozatalt, a problémamegoldó képességet és a memóriát.

Csökkent teljesítmény a munkahelyen és iskolában: Az alváshiány miatti fáradtság és koncentrációs zavarok befolyásolhatják az egyéni teljesítményt.

Baleseti kockázat: Az alváshiány növeli a balesetek, például autóbalesetek kockázatát, mivel csökken a reakcióidő és a döntéshozatali képesség.

Szexuális problémák: Az alvászavarok csökkenthetik a szexuális vágyat és növelhetik az erekciós diszfunkció kockázatát a férfiaknál.

Kezelési lehetőségek

Az alvászavarok kezelése kulcsfontosságú az egyén fizikai és mentális egészségének fenntartásához. A kezelés megközelítése nagymértékben függ az alvászavar típusától, a kiváltó októl és az egyén specifikus tüneteitől.

  • Életmódbeli változtatások

A rendszeres, közel azonos időpontokban történő felkelés és lefekvés, a koffein és alkohol bevitelének korlátozása, valamint a napközbeni alvás minimalizálása javít az alvás minőségén.

Fizikai aktivitás: Az olyan mérsékelt aerob tevékenységek, mint a séta vagy az úszás, hosszabb ideig tartó mély, pihentető alváshoz vezethetnek minden éjszaka.

Környezeti tényezők: Egy sötét, csendes és hűvös hálószoba elősegíti a jobb alvást.

  • Gyógyszeres kezelés

Altatók: Ezeket általában rövid távú inszomnia kezelésére használják, és csak orvosi felügyelet mellett szabad használni.

Melatonin kiegészítők: Ezek segíthetnek azoknak, akiknek a biológiai órájuk zavart, például a jetlag vagy a műszakos munka miatt.

Egyéb gyógyszerek: Egyes antidepresszánsok vagy antipszichotikumok is segíthetnek az alvászavarok kezelésében, főleg, ha egyidejűleg más mentális egészségügyi problémák is fennállnak.

  • Relaxációs technikák

Mély légzés, meditáció, progresszív izomrelaxáció és biofeedback segíthet csökkenteni az alvás előtti feszültséget és stresszt.

  • Kognitív viselkedésterápia (CBT)

Ez a terápia segít az embereknek felismerni és megváltoztatni az alvást gátló viselkedéseket és gondolatokat. Bizonyítottan hatékony az inszomnia kezelésében.

  • Fényterápia

Különösen hatásos azoknál, akiknek a cirkadián ritmusuk zavart, például a szezonális affektív zavarban szenvedőknél.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Felhasznált irodalom

Sleep Foundation. Mastering Sleep Hygiene: Your Path to Quality Sleep. U pdated October 5, 2023 Mastering Sleep Hygiene: Your Path to Quality Sleep | Sleep Foundation

Mayo Clinic. Insomnia treatment: Cognitive behavioral therapy instead of sleeping pills. April 05, 2023 Insomnia treatment: Cognitive behavioral therapy instead of sleeping pills - Mayo Clinic

National Heart, Lung and Blood Insitute. Sleep Disorder Treatments. Last updated on March 24, 2022

Medic G, Wille M, Hemels ME. Short- and long-term health consequences of sleep disruption. Nat Sci Sleep. 2017 May 19;9:151-161. doi: 10.2147/NSS.S134864. PMID: 28579842; PMCID: PMC5449130.

Institute of Medicine (US) Committee on Sleep Medicine and Research; Colten HR, Altevogt BM, editors. Sleep Disorders and Sleep Deprivation: An Unmet Public Health Problem. Washington (DC): National Academies Press (US); 2006. 3, Extent and Health Consequences of Chronic Sleep Loss and Sleep Disorders.

  1. Michael Tibbitts,

Sleep Disorders: Causes, Effects, and Solutions, Primary Care: Clinics in Office Practice, Volume 35, Issue 4, 2008, Pages 817-837, ISSN 0095-4543, https://doi.org/10.1016/j.pop.2008.07.006.